top of page
  • Writer's pictureOra de Cinema

Top 10: Filme despre Crăciun

Am intrat acum câteva zile într-un supermarket și la foarte scurt timp am dat peste un raft frumos împodobit, plin de culoare... Dulciuri, ornamente de brad, hârtie de cadouri, ce să mai, tot ceea ce înseamnă Crăciun în zilele noastre. Și m-am gândit: nu e cam devreme pentru așa ceva totuși? Adică e abia începutul lui noiembrie...


Dar apoi mi-am dat seama că acest lucru se întâmplă de ani buni, strategia de marketing de a băga oamenii în spiritul Crăciunului cât mai devreme fiind deja ceva normal. Și dacă toată lumea a început deja pregătirile pentru această sărbătoare, de ce să nu o facem și noi? Vorbim astăzi deci despre unele cele mai cunoscute filme care să ne inducă în spiritul festiv al Crăciunului.



1. Cel mai groaznic Crăciun/ Grumpy Cat's Worst Christmas Ever (2014)

Stai așa! Cel mai groaznic Crăciun? Nu era vorba să intrăm în spiritul Crăciunului? Asta nu prea ajută... Lăsând titlul tradus aiurea la o parte, acest film este o comedie perfectă, întrucât nu doar că are loc de Crăciun, ci mai este și povestea unui... motan. Grumpy Cat este un star pe internet, dar din nefericire pentru el, rămâne ultima felină neadoptată din pet shop-ul în care se află, de aici trăgându-se și supărarea sa. Ajunge și el să fie adoptat în cele din urmă, de o fată la fel de singură ca și el, alături de care va petrece un Crăciun, dar și o viață plină de peripeții.





2. Dragoste printre pomii de Crăciun/ The Spruces and the Pines (2017)

Vorbeam mai înainte cum că marile companii au transformat Crăciunul într-o oportunitate de afaceri, și ei bine, ne-am gândit să vedem cum funcționează partea de business într-o perioadă atât de importantă a anului cu ajutorul unuia dintre aceste filme. Dragoste printre pomii de Crăciun spune povestea rivalității dintre două familii care se ocupă de vânzarea pomilor de Crăciun, familiile Spruce și Pine. Lupta pentru piață dintre cele două familii durează de ani buni, dar vine și momentul în care copiii acestor familii se îndrăgostesc unul de celălalt, chiar dacă circumstanțele nu le sunt favorabile. Cuplul a fost asemănat de critici cu Romeo și Julieta din cauza rivalității dintre rudele lor. Fiind Crăciunul totuși, putem spune că aceștia nu vor avea parte de aceeași soartă precum celebrul cuplu.




3. Let It Snow (2019)

Următorul titlu pe care vi-l recomandăm a mai apărut în emisiunea noastră nu demult, ci chiar săptămâna trecută. Este vorba despre Let It Snow, o producție originală marca Netflix, care va avea premiera pe platforma de streaming chiar luna aceasta. Această comedie romantică spune povestea unor adolescenți care rămân blocați în orășelul natal din cauza unui viscol puternic, între aceștia înfiripându-se noi relații care nu le vor afecta doar Crăciunul, ci și restul vieții.



4. The Christmas Chronicles (2018)

De câte ori nu ne-am dorit, copii fiind, să-l prindem pe Moșul când ne aducea cadourile, și eventual să-i cerem mai multe? Ei bine, în The Christmas Chronicles vedem ce se întâmplă atunci când doi copii chiar dau peste bărbosul darnic cu costum roșu, dar și cum aceștia trebuie să lucreze împreună pentru a salva noaptea de Crăciun. Kurt Russell și Darby Camp fac o treabă excepțională în a-i portretiza pe micuții năstrușnici în scenele pline de comedie ale peliculei.









5. Războiul Stelelor/Star Wars (1977-prezent)

Stai așa... Războiul stelelor? Nu trebuia să fie un top de filme de Crăciun parcă? Ba da, dar filmele din seria Războiul Stelelor au tot apărut în ultimii ani în preajma Crăciunului, așa că fanii de pe mapamond au introdus vizionarea acestor filme ca obicei de sărbători alături de împodobirea bradului, de împărțirea de cadouri sau de cântatul colindelor. Păcat că nu avem o urmă de Crăciun și în conținutul filmelor; ar fi fost interesant să vedem un om de zăpadă duelându-se cu un lightsaber împotriva unui ren. De menționat e și că alte filme care nu au neapărat legătură cu Crăciunul au mai fost ridicate la acest rang de „film de Crăciun” de către fani, fapt datorat mai ales apariției acestora în preajma sărbătorilor. Dintre aceste filme amintim seriile Stăpânul Inelelor sau Hobbitul.



6. Elf (2003)

O altă propunere pentru voi mai este și Elf, povestea micuțului Buddy, un copil de la un orfelinat care se strecoară în sacul moșului, ajungând în cele din urmă la casa moșului de la Polul Nord! Aici el e luat drept spiriduș și pus să muncească alături de micii făuritori de jucării. Buddy crește între timp, ajungând să fie de trei ori cât un spiriduș, iar aceasta, pe lângă faptul că nu se limțea în largul său acolo îl fac pe acesta să părăsească fabrica de jucării a moșului. Un film despre maturizare, despre adevărata magie a sărbătorilor, dar și o lecție despre cum să ne păstrăm nevinovăția din copilărie chiar și atunci când creștem.





7. Marea cursă de Crăciun/ Arthur Christmas (2011)

V-ați întrebat vreodată cum împarte Moș Crăciun toate cadourile într-o singură noapte ? Răspunsul este: cu ajutorul tehnologiei ultramoderne, din baza sa de operații de la Polul Nord ! Însă anul acesta misiunea dă greș, căci un copil din sutele de milioane de pe Pământ a fost uitat și nu își va primi cadoul. Este ocazia perfectă pentru Arthur, fiul cel mai tânăr al lui Moș Crăciun, să devină erou fără voie. Ajutat de bunicul său și de un elf pe nume Bryony, el va porni într-o cursă contra-cronometru pentru ca ultimul cadou să ajungă la destinație înainte de ivirea zorilor.







8. Expresul polar (2004)

Și următorul film pe care vi-l propunem este tot o animație, și anume Expresul Polar (sau Polar Express). Inspirat din cartea cu același nume a lui Chris van Allsburg, Expresul polar este povestea unui băiețel curajos care se îmbarcă într-o aventură cu trenul către Polul Nord, învățând astfel despre prietenie, loialitat, dar și despre spiritul Crăciunului.










9. Cum a furat Grinch Crăciunul (2000)

Crăciunul se sărbătorește de sute de ani, dar v-ați gândit vreodată ce s-ar întâmpla dacă cineva ar încerca, pur și simplu, să-l fure? La această întrebare ne răspunde Grinch, o arătare verde care vrea să fure această sărbătoare oamenilor din Whoville. Deși sună a scenariu trist, filmul este totuși plin de comedie. Întrebarea este totuși: va reuși să-și ducă Grinch planul până la capăt sau se vă lăsa înmuiat de micuța și adorabila Cindy Lou Who?






10. Singur Acasă/ Home Alone (1992)

Aproape 30 de ani de când a apărut primul film al acestei serii, și cam toți atâția ani în care PRO-TV-ul a difuzat acest film, transformându-l într-un adevărat fenomen în rândul românilor în preajma sărbătorilor de iarnă. Deci, în caz că v-ați născut astă-vară, ținem să reamintim tuturor de micuțul Kevin (Macaulay Culkin), un puști de 10 ani uitat singur în casă de către familie fix în pragul sărbătorilor de iarnă. La prima vedere, acesta își dă seama că poate face orice își dorește atât timp cât părinții nu sunt acasă, dar situația se complică atunci când casa devine ținta hoților Marv și Harry. Misiunea lui Kevin e de a se proteja pe sine cât și casa de aceștia doi, situația luând-o razna destul de repede. Acest film nu mai are nevoie de prea multe cuvinte de laudă având în vedere că acesta a primit o continuare (Singur Acasă 2), un spin-off (Singur Acasă 3 și 4), dar și un reboot (Singur Acasă 5: Jaful de sărbători). Ah, și cum sezonul festiv se apropie, țineți ochii pe televizoare, căci sunt slabe șanse ca PRO TV să nu difuzeze seria și anul acesta.


Mai sunt încă câteva săptămâni până la Crăciun, dar noi sperăm că v-am introdus deja în spiritul acestuia și că veți avea parte de sărbători cât mai plăcute alături de cei dragi!


Până data viitoare, indiferent la ce vă uitați, vizionare plăcută!

18 views

Comments


bottom of page