Bănuiesc că vă întrebați ce este această "franciză". Nu, nu are treabă cu Franța. O franciză reprezintă tot ce înseamnă un anumit personaj, povestea sa, sau întreg universul din care face parte. Asta înseamnă că personajul X din filmul Y este el însuși o franciză? Ei bine, și da, și nu. Dacă povestea se învârte în jurul acelui personaj, atunci da, putem spune că el este întruchiparea unei francize. Dar în același timp, franciză este și acel univers lărgit din care fac parte personaje la fel de importante. Ideea e că franciza e de obicei numită sau centrată pe un personaj, o întâmplare sau o lume întreagă.
Să lăsăm totuși aceste detalii la o parte și să trecem la topul în sine. Top 10 cele mai bine cotate francize din toate timpurile? Nu se poate găsi așa ceva și pe Wikipedia? Da, se poate găsi, dar acolo veți vedea doar niște sume inimaginabile de bani pe care aceste francize le-a făcut de-a lungul anilor, în timp ce noi vom căuta să vorbim în detaliu despre fiecare în parte. Soooo, let's go!
Începem cu cea de a 10-a cea mai bine cotată franciză din toate timpurile, și anume Batman. Supereroul cu origini în benzile desenate DC Comics a avut, în cei peste 60 de ani de existență mai multe seriale, scurtmetraje și filme de animație, dar și mai multe lungmetraje dedicate lui. Filmele în care justițiarul nocturn și-a făcut apariția sunt în număr de 8 și au apărut începând cu anul 1989, rolul lui Batman fiind jucat de mai mulți actori, precum Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney, Christian Bale și Ben Affleck. Dintre aceștia, cea mai notabilă performanță a avut-o de departe Christian Bale, el apărând în reboot-ul din 2005, dar și în continuările din 2008 și 2012, Batman Cavalerul Negru, respectiv Cavalerul Negru se întoarce. Aceste filme constituie trilogia Cavalerului Negru, care a rămas consacrată drept una dintre cele mai bune producții cu supereroi din toate timpurile. Ah, și mai avem o veste bună pentru fanii eroului nopții, cea că Batman va reapărea pe marile ecrane în 2021, în această nouă adaptare el urmând să fie interpretat de Robert Pattinson.
9. După cum probabil ați dedus din imaginea de mai sus, continuăm topul cu Jurassic Park, o franciză centrată pe ideea catastrofală de a crea un parc tematic cu dinozauri clonați, așa cum a fost ea prezentată de Michael Crincton în romanul său cu același nume (trebuie să recunosc, o idee foarte ingenioasă să faci un parc de distracții plin de creaturi feroce dispărute de mult). Seria a avut un debut foarte bun cu filmul regizat de Steven Spielberg din 1993, așa că aceasta a căpătat tracțiune, ajungând să mai primească încă 4 continuări până în zilele noastre. Cel mai recent titlu al seriei este Jurassic World: Fallen Kingdom, care a apărut in iunie 2018 și a avut încasări de peste 1.3 miliarde de dolari, care l-au dus pe locul al 12-lea în topul celor mai bine cotate filme la box office din toate timpurile. O a cincea continuare este programată să apară in 2021, și va fi numită, cel mai probabil, Jurassic World 3. Stai, a 5-a continuare și va avea un 3 la final? Cam da, având în vedere că e al 6-lea film din serie, dar abia al 3-lea din trilogia Jurassic World.
În ceea ce privește cea de-a 8-a intrare în acest top, acțiunea este la ea acasă. Cursele ilegale de mașini, jafurile și spionajul sunt doar câteva din punctele cheie ale filmelor din seria Furios și Iute, 8 la număr. Actori precum Paul Walker, Vin Diesel, Jason Statham, Michelle Rodriguez sau Gal Gadot s-au întrecut prin jurul lumii încă din primul film, lansat în 2001, și până în cel mai recent titlu, Furios și Iute 8, apărut în 2017. Franciza a avut o tracțiune foarte mare în ultimii 18 ani, iar fanii au avut de suferit enorm când actorul din rolul principal, Paul Walker, a murit subit în 2013. RIP PAUL. Succesul seriei a dus și la crearea unui spin-off, Hobbs and Shaw, care a apărut pe marile ecrane vara acesta.
Următoarea franciză despre care vorbim are în centru bine-cunoscuta echipă de supereroi din benzile desenate Marvel, X-Men. Personajele Marvel au fost cumpărate de 20th Century Fox de la compania-mamă în 1994, în 2000 apărând primul film al seriei regizat de Bryan Synger, și intitulat, pur si simplu, X-Men. Filmul a avut destul succes considerând că lumea nu era încă obișnuită cu filmele cu supereroi, dar acest lucru nu i-a oprit pe cei de la Fox să mai facă continuări, prequel-uri sau chiar spin-offuri, aducând numărul filmelor din serie la un total de 12 filme în prezent. Cel mai recent titlu, Dark Phoenix, a apărut în iunie anul acesta, dar din nefericire, nu a avut parte de o recepție la fel de bună din partea publicului precum filmele anterioare.
Cea de a 6-a intrare în acest top ne-a dat personaje celebre și iubite, precum Gandalf, Frodo Baggins sau Gollum. Da, este vorba despre franciza intitulată Middle Earth, din care fac parte două trilogii consacrate, și anume Stăpânul Inelelor si Hobbitul. Cele două francize au la bază romanele lui J.R.R Tolkien și au fost numeroase încercări de a scoate adaptări cinematografice ale acestora secolul trecut, dar ajungerea la un produs final bun a avut loc abia în anul 2001, când primul film din trilogia Stăpânul Inelelor a fost scos de New Line Cinema sub regia lui Peter Jackson. Continuările trilogiei i-au ținut pe fani cu sufletele la gură în următorii doi ani, iar după o pauză de 9 ani, flacăra acestei francize a fost reaprinsă, când a fost lansată și trilogia Hobbitul, în realitate un prequel (dar la fel de captivant) al primei trilogii.
Am ajuns la jumătatea acestui top, iar poziția cu numărul 5 este deținută de un alt supererou al Marvel, mai exact Omul Păianjen. DISCLAIMER: Pregătiți-vă pentru un corp de text destul de lung. Ca și în cazul lui Batman sau al Middle Earth, și Omul Păianjen a fost supus mai multor încercări nereușite în ceea ce privește adaptarea sa într-un film, dar ca și în celelalte cazuri, primul film canonic a apărut abia în anul 2002. Bineînțeles, și acest film s-a bucurat de un succes răsunător, acest fapt ducând la apariția a două continuări ale francizei, în 2004 ți 2007. Sony nu s-a mulțumit însă cu atât, așa că au decis sa facă și un remake al trilogiei inițiale, numită Uimitorul Om Păianjen. Acest reboot nu s-a bucurat însă de același succes ca filmele originale, așa că Sony a încheiat o înțelegere cu Marvel Studios ca aceștia din urmă să-l poată folosi pe Omul Păianjen în filmele din Universul Cinematic lărgit al Marvel. Astfel, o a treia iterație a Omului Păianjen a început să apară din 2017 în filme precum Căpitanul America: Război civil, Răzbunătorii: Războiul Infinitului, sau chiar un nou reboot al seriei făcut de Marvel în colaborare cu Sony de data aceasta. Rolul cățărătorului pe pereți a fost jucat inițial de Tobey Maguire în trilogia originală, el fiind urmat de Andrew Garfield în remake-ul din 2012 și de Tom Holland in prezent. Putem spune că acesta din urmă a fost pe val anul acesta, el oferindu-ne o performanță deosebită în Răzbunătorii: Sfârșitul jocului, dar și în al doilea titlu din propria sa trilogie, Omul Păianjen: Departe de Casă.
4. Ne apropiem de top 3 cele mai bine cotate francize din toate timpurile, dar până atunci mai vorbim despre faimosul Bond. James Bond. Spionul MI6 este deja un personaj consacrat la Hollywood după 24 de titluri în aproape 60 de ani de apariții pe marele ecrane. Agentul 007 a fost jucat în tot acest timp de 7 actori, dintre care îi amintim pe Sean Connery, David Nizen, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, dar și pe Daniel Craig, activ în acest rol din 2005 pana în prezent. Următorul film va apărea în 2020 și va fi intitulat Bond 25, dar Craig ne-a asigurat că nu va fi ultimul, întrucât va juca acest rol atât timp cât o să poată.
Am intrat în top 3, iar acesta este deschis de o franciză cu renume, The Wizarding World, sau Lumea Vrăjitorească a lui J.K Rowling. Da, este vorba de seria filmelor cu tânărul vrăjitor Harry Potter, dar și despre spin-offurile care au rezultat din această lume. Warner Brothers Pictures au început lucrul la adaptarea romanelor lui Rowling încă din 1997, dar primul film cu Daniel Radcliffe, Harry Potter: Piatra Filosofală, nu a apărut decât abia în 2001, căruia i-au urmat șapte continuări, dar și două spinoffuri din seria Animale Fantastice. Această franciză ne-a dat personaje consacrate, precum Harry Potter, Dumbledore, Ron Weasley, Hermione, Haggrid sau Lord Voldemort. La orizont se află un al treilea film din seria Animale Fantastice, dar nu există încă o dată de lansare pentru acesta.
Franciza de pe locul numărul 2 nu este doar o simplă franciză, ci un fenomen cultural mondial încă de la apariție. Jedi și Sith, Luke Skywalker, tema muzicală iconică a lui Darth Vader, androizii R2D2 și C3PO, Han Solo și prințesa Leia, Yoda și Chewbacca sunt doar câteva dintre lucrurile ce au făcut din Star Wars, sau Războiul Stelelor, una dintre cele mai de succes francize din toate timpurile. Primul film, intitulat Episode IV : A New Hope, a apărut în 1977 și a fost un hit instant. Acesta a fost urmat de două sequel-uri în 1980 și 1983, de o trilogie prequel în ultima parte a secolului trecut, dar și de o trilogie sequel, în curs de apariție în prezent. În ultimii ani, Star Wars a devenit o tradiție de Crăciun, întrucât orice titlu nou a apărut în perioada respectivă a fiecărui an. Următorul film, Episodul IX, urmează să apară în mai puțin de 10 zile (pe 20 decembrie mai exact) și este menită să încheie trilogia curentă de sequel-uri. Succesul francizei nu s-a oprit însă aici, de-a lungul anilor apărând jucării, costume, postere, picturi sau chiar mobilier inspirat din universul Star Wars (când spunem mobilier ne referim la dulapuri, birouri tematice cumpărate de adulți care au crescut cu acest fenomen).
Am tot vorbit despre francize cu supereroi în acest top, așa că nu se putea ca cea de pe primul loc să nu fie una similară. Vorbim despre Universul Cinematic Marvel, care înglobează majoritatea supereroilor creați de firma de benzi desenate cu același nume. Oamenii din spatele acestei firme au luat unele decizii pripite la începuturi, cele de a vinde drepturile de utilizare ale unor personaje create de ei, așa ajungând-se ca studiouri precum 20th Century Fox sau Sony să adapteze pe marele ecran personaje precum Omul Păianjen, Cei 4 fantastici sau X-Men. In 2005 însă, Marvel a decis sa-si creeze propriul studio de film, și așa a apărut Marvel Studios, studioul care avea sa ducă Marvel pe culmile celebrității. Primul film, Omul de Oțel, a apărut în 2008, fiind piatra de temelie a Universului Cinematic Marvel, care înglobează toate filmele scoase de Marvel Studios si conectează personajele și poveștile acestora intre ele. Personaje precum Căpitanul America, Hulk, Gardienii Galaxiei, Thor, Omul Păianjen, Doctor Strange sau Captain Marvel au făcut si din Marvel, la fel ca în cazul Star Wars, un adevărat fenomen cultural mondial. Pe lângă filmele solo cu acești eroi, Marvel mai mizează și pe filmele de tip crossover, în care mai mulți supereroi își unesc forțele pentru a înfrânge un rău comun.
Și dacă tot am menționat evenimentele de tip crossover, zic să pomenim și de cele două filme care au urcat până în vârfurile topurilor de box-office în ultimii doi ani, și anume Răzbunătorii: Războiul Infinitului, și continuarea acestuia, Răzbunătorii: Sfârșitul jocului. Primul dintre acestea a apărut în 2018 și a adunat laolaltă o mulțime de eroi dintre cei pe care i-am văzut în filmele lansate de Marvel în ultimii 10 ani, și asta cu un singur scop, cel de a-l înfrânge pe Thanos, un tiran care își dorește să șteargă din existență jumătate din populația întregului univers. Partea nefericită a acestui film e că Thanos își duce planul la bun sfârșit în cele din urmă. Aici apare și nevoia pentru cel de-al doilea film, în care Răzbunătorii rămași încearcă să îi readucă la viață pe cei căzuți, întrezârindu-se un crossover și mai mare decât în Războiul Infinitului. Iar acum, la jumătate de an de la apariția filmului se poate spune că merită toate aprecierile pe care le-a primit, printre ele numărându-se și ajungerea în vârful topurilor de box-office, Răzbunătorii: Sfârșitul jocului fiind în acest moment cel mai bine vândut film din toate timpurile.
Ca o concluzie, putem spune că francizele cu supereoi vând foarte bine dat fiind faptul că 4 din 10 francize sunt doar de acest gen, dar și că o franciză nu poate avea succes cu adevărat decât dacă vine cu un plan expansionist, pentru a asigura că fanii vor rămâne îndrăgostiți de franciză pentru mai mulți ani și mai multe titluri.
În caz că v-am stârnit interesul pentru una dintre aceste francize, atunci nu mai așteptați și puneți mâna pe telecomandă cât mai repede! Până data viiitoare, vizionare plăcută, indiferent la ce vă uitați!
Comments