top of page
  • Writer's pictureOra de Cinema

Top 10: Animații nemuritoare

Știm, știm, majoritatea oamenilor cred că animațiile sunt recomandate doar copiilor, dar în realitate cu toții știm că nu e așa. Nu spunem că ar trebui să vă uitați la desene animate cât e ziua de lungă indiferent de vârstă, ci că nu strică să vă mai uitați și la astfel de programe, fie că o faceți din nostalgie pentru copilărie sau să vă amuzați într-un fel diferit. Având în vedere toate aceste lucruri, astăzi vă vom prezenta unele dintre cele mai populare desene animate din toate timpurile.




1. Tom & Jerry

Nu puteam să nu începem această listă cu un desen animat legendar, și anume Tom & Jerry. Celebrul șoarece Jerry îi dă bătăi de cap motanului Tom de aproape 80 de ani, deci e clar că zeci de generații s-au amuzat pe seama celor doi care au jucat pe rând atât rolul de prieteni, cât și cel de dușmani. Nu putem să nu ne întrebăm totuși: care dintre cei doi era de fapt tipul cel rău din poveste? Motanul care îl deranjează mereu pe șoricel în încercările lui de a păstra casa curată, sau șoricelul care doar vrea ceva de mâncare de obicei?



2. Scooby Doo

Continuăm cu alt desen animat consacrat, mai exact Scooby Doo. Pentru cei care nu au auzit de acesta, Scooby este câinele vorbitor al „Echipei Misterelor”, o gașcă de prieteni care călătoresc în jurul lumii și rezolvă diferite mistere, în majoritatea cazurilor fiind vorba de răufăcători care se deghizează în monștri pentru a comite ilegalități. Echipa este formată din Shaggy, prietenul loial al lui Scooby și un gurmand desăvârșit, Velma, o fată foarte inteligentă fluentă în mai multe limbi, dar care obișnuiește să-și piardă ochelarii foarte des, Daphne, fata care mai mereu se pierde de restul echipei, și Fred, liderul acestei echipe. Succesul pe care desenul l-a avut încă de la lansarea sa în 1969 l-a transformat într-unul din cele mai longevive din domeniu, după el existând și mai multe adaptări live-action.



3. Mickey Mouse & Co.

Rămânem în secolul XX în ceea ce privește următoarea intrare din acest top al nostru , și vorbim nu doar despre un simplu desen animat, ci despre un personaj care a devenit un simbol al culturii și cinematografiei americane. Este vorba despre Mickey Mouse, celebrul șoricel îmbrăcat în pantaloni roșii, pantofi mari și galbeni și mănuși albe. Spunem despre acesta că este un simbol al culturii americane din două motive: unul că este un personaj foarte prietenos cu copiii, de multe ori „spărgând cel de-al 4-lea perete” pentru a interacționa cu cei care-l urmăresc, dar și pentru că este unul din primele personaje create de Walt Disney, fondatorul gigantului în materie de cinematografie care îi poartă numele. Dintre personajele celebre create de el îi mai amintim și pe Donald Duck, Goofy sau Pluto.



4. Looney Tunes

Vorbeam mai devreme despre Mickey Mouse, dar am omis să spunem că prima apariție a acestuia a fost în 1928, având deci o istorie de mai bine de 90 de ani. În aceeași perioadă a mai fost lansat un serial de animație care urmărea un concept asemănător, cu animale vorbitoare care trec prin diferite întâmplări ilare, și anume Looney Tunes. Personajele prin care acesta s-a făcut remarcat îi numără pe cei precum iepurele Bugs Bunny, vânătorul Porky, Diavolul Tasmanian sau Coiotul Sălbatic. De menționat e faptul că încă de la lansare și până în zilele noastre, Looney Tunes a avut un rival acerb în Mickey Mouse, companiile Disney și Warner Bros (producătoarele celor două) fiind și ele rivale din cele mai vechi timpuri.



5. Ed, Edd & Eddy

Un alt desen realizat în stilul celor din anii 40-50, dar lansat în anii 90 este Ed, Edd și Eddy, o producție a companiei canadiene Cartoon Network. Ed, Edd și Eddy spune povestea a celor 3 prieteni care poartă numele din titlu, un grup de băieți care încearcă să se distreze, să facă bani, ori să devină populari în rândul celorlaltor adolescenți din cartier. Aceștia nu prea reușesc să facă ce-și propun mai deloc, dar cu siguranță ne învață un lucru: cel că indiferent de ceea ce faci, va fi mult mai amuzant să o faci alături de prieteni.










6. Familia Flintstone & Familia Jetson


Următoarea noastră propunere sunt de fapt două seriale de animație de fapt, unul dintre ele avându-i în prim-plan pe membrii familei Flintstone, o familie din Epoca de Piatră. Serialul îi urmărește pe aceștia în echivalentul socităeții noastre din Preistoric, din cadrul lărgit nelipsind dinozaurii. La polul opus avem Familia Jetson, care, spre deosebire de Flintstones, sunt personaje dintr-un potențial viitor al omenirii, unde mașinile zburătoare și tehnologia sunt lucruri obișnuite. La prima vedere cele două familii par să fie plasate în timp la mii de ani distanță una față de cealaltă, dar există și o teorie conform căreia atât Flintstones cât și Jetsons sunt contemporanii unii cu ceilalți, primii trăind pe Pământul nevoit să se întoarcă la Epoca de Piatră după o catastrofă nucleară, în timp ce familia Jetson ar face parte dintr-o elită a pământenilor care a lăsat Pământul în urmă, trăind acum în casele lor din văzduh.



7. Laboratorul lui Dexter

De câte ori nu ne-am dorit, copii fiind, să creăm diferite lucruri care erau imposibile pentru noi? Ei bine, nu e cazul și pentru Dexter, un copil de 10 ani care nu are un perete după rafturile bibliotecii sale, ci un laborator secret, unde aduce la viață, cu ajutorul inteligenței sale, invenții inimaginabile pentru un copil de vârsta lui. Ceea ce e mai surprinzător la inovațiile micuțului e faptul că reușește să le țină ascunse de părinții lui, dar nu și de sora lui hiperactivă, Dee Dee.


8. Phineas & Ferb

Și că tot vorbeam de invenții mai devreme, și următoarea propunere a noastră are în centru doi copii incredibil de talentați la construit lucruri nemaipomenite, Phineas și Ferb. Spre deosebire de Dexter însă, Phineas și Ferb nu au o soră sâcâitoare, ci mai degrabă una pârâcioasă. Candace, sora lor mai mare, încearcă încă de la începutul serialul animat să-i dea în vileag pe frățiorii ei către părinți, dar fără succes. Această producție modernă a Disney se mai remarcă și prin povestea ornitorincului Perry, animăluțul de companie al familiei, dar totodată un agent secret care se luptă cu Doofershmirtz, un geniu diabolic cu planuri fel de fel mai malefice.



9. Fetițele PowerPuff

În această listă mai includem și Fetițele Powerpuff, trei surori cu super-puteri care au rezultat în urma unui experiment făcut de profesorul Utonium în laboratorul său. De la creația lor, Blossom, Bubbles și Buttercup au jurat să țină orașul Townsville în siguranță, iar pentru asta ele se luptă cu hoți obișnuiți, dar și cu diferiți inamici supra-naturali, precum maimuța vorbitoare Mojo Jojo. Fetițele PowerPuff nu sunt doar eroinele orașului, ci și simple fetițe în timpul zilei.


10. Frozen

Am ajuns la finalul topului nostru de desene animate, dar am zis să includem și un lungmetraj animat aici, fiind vorba de unul care a devenit un titlu iconic în ultimii ani, și anume Frozen. Pentru cei care nu au ținuț pasul cu noile tendințe în materie de animații, Frozen este o poveste cu prințese, dintre care se remarcă mai ales Elsa, o prințesă care are darul de a controla zăpada și gheața. Frozen este un film perfect nu doar pentru prichindei, ci și pentru restul familiei, pe lângă elementele fantastice acesta mai promovând și valorile de bază ale prieteniei și ale familiei.

Putem spune deci că desenele animate sunt nemuritoare, deci e chiar o concepție învechită să spunem că acestea sunt doar pentru copii. Mai mult, noi sperăm că v-am convins să treceți peste aceste misconcepții, și că o să urmăriți cel puțin una din aceste animații cât de curând!


Până data viitoare, indiferent ce urmăriți, noi vă urăm vizionare plăcută!

140 views

Comments


bottom of page