top of page
  • Writer's pictureOra de Cinema

Top 10: Filme de groază inspirate din realitate

Cu toții am văzut cel puțin un film la horror la viața noastră, nu-i așa? Dar v-ați întrebat vreodată dacă aceste filme neindicate pentru cei săraci cu duhul au vreo legătură cu întâmplări reale? Probabil că nu. Adică cum să fie toate astea reale? E la limita absurdului! Ei bine, noi venim astăzi să vă dovedim contrariul, așa că v-am pregătit o listă de filme de groază bazate pe întâmplări reale.



1. Exorcistul (1973)

O astfel de peliculă este Exorcistul, un film adaptat de Wiliam Peter Blatty după propria sa carte cu titlu omonim. Filmul spune povestea a doi preoți ce încearcă să exorcizeze o fetiță posedată de un demon, fapt inspirat dintr-o întâmplare reală, și anume că în 1949 doi preoți din Maryland au făcut același lucru unui băiețel, pe care au reușit să-l elibereze de spiritul malefic. Ecranizarea a fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună imagine, rămânând astfel un titlu iconic al genului horror.





2. Open Water: În larg (2003)

Un alt titlu mai este și Open Water: În larg, care are în prim-plan un cuplu ce s-a dus să facă scufundări în mările Insulelor Caraibe, neștiind prin ce aveau să treacă acolo. Barca lor se scufundă, ei rămânând în mijlocul apelor pline de rechini ucigași. De remarcat e faptul că filmul e bazat pe o premisă reală, cea a soților Tom si Eileen Lonergan, care au trecut prin aceeași experiență în 1988. Spre deosebire de film însă, corpurile celor doi soți nu au fost găsite niciodată în lumea reala.




3. The Conjuring (2013)

De pe lista noastră nu poate lipsi totuși seria The Conjuring, cu investigatorii de evenimente paranormale Ed și Lorraine Warren ca protagoniști. Filmele din serie îi urmăresc pe aceștia investigând evenimente paranormale în Rhode Island sau Poltergeistul din Enfield. Acestea pot părea lucruri inventate, dar Ed si Lorraine sunt de fapt investigatori și în viața reală, întâmplările din filme fiind inspirate din experiențele lor.






4. Psycho (1965)

Un alt titlu consacrat este și Psycho, unul dintre cele mai iconice filme horror din istorie. Filmul regizat de Alfred Hitchcock este unul dintre primele filme cu un spintecător în rol principal. Acest spintecător, numit Norman Bates în film, este o oglindă a criminalului real Ed Gein. Acesta a ucis cu sânge rece doua femei prin spintecare, anchetatorii descoperind apoi că acesta era de fapt un psihopat cu grave probleme de personalitate multiplă. Pe lângă primul film au mai apărut încă o ecranizare după viața acestuia, dar și un serial de 5 sezoane intitulat Bates Motel, care explorează mai în detaliu drumul către patologic al spintecătorului Norman Bates.



5. Dahmer (2002)

Dahmer are la bază un personaj similar celui din Psycho, și anume un asasin cu probleme de personalitate pe nume Jeffrey Dahmer. Spre deosebire de criminalul din Psycho, Dahmer mai era și schizofrenic și canibal pe deasupra. Echivalentul său din realitate a ucis 17 persoane între 1978 și 1991 și a fost găsit vinovat în cele din urmă, dar a fost catalogat drept total sănătos. În film acesta este interpretat de Jeremy Renner.




6. The Entity (1982)

Mai putem adăuga pe această listă și The Entity, în care cercetătorii Barry Taff și Kerry Gaynor vor să elucideze misterul lucrurilor plutitoare din biroul lor. Povestea ar avea un echivalent în realitate, spunându-se că o fantomă controla aceste lucruri și i-ar mai fi și abuzat sexual pe cei care îi cădeau pradă.






7. Fata de alături (2007)

Fata de alături este versiunea ficționalizată a poveștii Sylviei Likens, o fată torturată, umilită și mutilată de îngrijitoarea sa până la moarte. În film situația este și mai dură, fata fiind abuzată și de băieții din vecini la îndemnurile îngrijitoarei. Blanche Baker, actrița care a jucat-o pe îngrijitoarea fetei este un motiv suficient pentru a urmări acest film, întrucât te cuprind fiorii numai când vezi ce bine se potrivește în rol.






8. The Strangers/ Necunoscuții (2008)

O altă propunere de film care să vă facă să vă gândiți de două ori dacă sunteți în siguranță în propria casă este și The Strangers, o peliculă în care concediul liniștit al unui cuplu este perturbat de trei oameni mascați ce pătrund în casa acestora. Povestea filmului a fost inspirată din mai multe crime comise în casele unor oameni din America în a doua jumătate a secolul XX, dar și din faptul că în casa regizorului au dat buzna 3 hoți când acesta avea doar 10 ani.





9. Fire In The Sky/ Un foc pe cer (1993)

Acest film vizează altă arie a ”groazei”, și anume OZN-urile și extratereștrii. În anii '70 exista o adevărată psihoză în rândul cetățenilor americani datorită acestor așa-numite ”farfurii-zburătoare” care se presupune că brăzdau cerul noapte de noapte, răpind atât animale cât și oameni. Acest film este povestea lui Travis Walton, un om care a dispărut pentru 5 zile, el spunând la întoarcere că a căzut pradă unor astfel de extratereștri.





10. Jaws/ Fălci (1975)

Și ultimul film pe care vi-l recomandăm astăzi este deja unul consacrat, Jaws băgând oamenii în spaină chiar și acum, la mai bine de 40 de ani de la lansare. Regizat de legendarul Steven Spielberg, filmul este centrat pe un rechin de dimensiuni inimaginabile, precum și pe dezastrele pe care acesta le provoacă. Dar vine întrebarea: Cum să fie acest film inspirat din realitate? Ei bine, de-a lungul istoriei au existat numeroase rapoarte ale unor atacuri cauzate de rechini uriași, chiar dacă unele au fost făcute probabil de oameni care nu au mai văzut rechini în viața lor. Cert este că mulți oameni au căpătat o frică de a merge pe ape după ce au văzut acest film.


Putem spune așadar că ficțiunea se îmbină de multe ori cu realitatea, și se pare că asta se întâmplă și în cazul poveștilor de groază. Sperăm că nu v-am speriat prea tare cu această listă de filme, și dacă nu am făcut-o, sperăm să o facă chiar ele!


Până data viitoare, indiferent la ce vă uitați, vizionare plăcută!

7 views

Comments


bottom of page