top of page
  • Writer's pictureOra de Cinema

Top 10: Filme cu cinematografie de top

Stai, nu e pleonasm să spui "filme cu cinematografie"? Adică filmele nu sunt deja creații cinematografice? Ei bine, și da, și nu. De data aceasta, prin cinematografie ne referim la imagine, la calitatea de filmare a scenelor, dar și la stilurile de filmare abordate. În fine. Unele filme poate că nu au surprins atât de mult la capitolul scenariu, personaje sau mai știm noi ce, dar poate că au surprins publicul în mod plăcut prin tehnici inedite de filmare. Fără alte ocolișuri, să vedem care sunt 10 dintre aceste filme ce au încântat retina cinefililor prin modul de a filma scenele.


1. Roma este cel mai personal proiect de până acum al regizorului și scenaristului premiat cu Oscar, Alfonso Cuarón, și urmărește povestea lui Cleo (Yalitza Aparicio), o tânără angajată în casa unei familii din cartierul de clasă mijlocie Roma din Mexico City.

Prin crearea unei scrisori de iubire adresate femeilor care l-au crescut, Cuarón pornește de la propria sa copilărie pentru a crea un portret viu și emoționant al conflictelor interne și al ierarhiei sociale în timpul turbulențelor politice din anii 1970. Filmul nu a marcat însă fanii doar prin scenariu, ci și prin modul de filmare folosit, care părea să te ducă direct pe străzile Mexicului anilor 70.

2. Blade Runner 2049 este sequel-ul clasicului film al lui Ridley Scott, Blade Runner/Vânătorul de recompense (1982), care devenea un film cult, având ca temă esenţa umanităţii. Acesta urmărea relaţia dintre replicanţi şi oamenii care au început prin a-i crea, au continuat prin a-i exploata, şi au ajuns să-i discrimineze şi să-i vâneze. Harrison Ford l-a interpretat pe Blade Runner - un tip de polițist futurist, acuzat de vânarea şi „eliminarea” replicanților. La 35 de ani distanță după evenimentele din primul film, un nou vânător de replici umane - ofițerul LAPD „K” (Ryan Gosling) descoperă un secret de mult timp îngropat ce are potențialul de a scufunda în haos ce a mai rămas din societate. Descoperirea îl face pe K să demareze o anchetă cu scop final de a-l găsi pe Rick Deckard (Harrison Ford), vânătorul de replici umane din primul film, dat dispărut de trei decenii.

3. Următorul film, „La La Land”, a fost scris şi regizat de Damien Chazelle și urmăreşte povestea Miei (Emma Stone), o actriţă aspirantă şi a lui Sebastian (Ryan Gosling), un muzician îndrăgostit de jazz, care se zbat să atingă succesul într-un oraş în care prea multe vise şi inimi sunt frânte zi de zi. Plasat în Los Angeles-ul zilelor noastre, printre decoruri cuceritoare şi momente muzicale fascinante, filmul surprinde bucuriile, dar şi dezamăgirile cotidiene a doi tineri în încercarea lor de a-şi îndeplini visele.

4. Titlul următor, The Revenant, este un film inspirat de romanul lui Michael Punke, bazat pe fapte reale. Acțiunea se petrece în America de Nord, în 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass (Leonardo DiCaprio), membru al unei expediții în Munții Stâncoși, unde este prins de un urs grizzly și sfârtecat. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni pentru a-i ține companie în ultimele clipe de viață și pentru a-i săpa mormântul, dar, de frică să nu fie prinși de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele și echipamentul și fug. Însă eroul îngrozitoarei confruntări cu ursul grizzly nu moare: se târăște, deși mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, animat de sumbre planuri de răzbunare împotriva celor care l-au părăsit.

5. Am ajuns la jumătatea acestui top, poziția cu numărul 5 fiind deținută de un alt film regizat de Alfonso Cuaron, si anume Gravity. În acesta, Sandra Bullock interpretează rolul lui Dr. Ryan Stone, un medic foarte bine calificat în domeniul bioingineriei. Ea se află la prima sa misiune în spațiu alături de veteranul astronaut Matt Kowalsky (George Clooney), aflat, și el, pentru ultima dată la comanda unei nave înainte de pensionare. Însă în timpul unei misiuni de rutină în afara navetei, se întâmplă un dezastru. Aceasta este distrusă, lăsându-i pe Stone și Kowalsky complet singuri - legați unul de altul și de nimic altceva, descriind spirale în întuneric.

6. Următorul film, Hugo, are în centru personajul cu același nume, un orfan în vârstă de 12 ani, care trăiește în zidurile gării din Paris și are grijă de ceasurile mecanice ale acesteia. Una dintre cele mai valoroase posesiuni ale lui Hugo este un om mecanic stricat, un dispozitiv cu înfățișarea unui bărbat cu un creion în mână, parcă pregătit să livreze un mesaj de o colosală importanță. Hugo este convins că, dacă va repara omul mecanic, acesta își va putea scrie mesajul. Pentru a reuși reparația, băiatul fură bucăți de jucării dintr-un magazin, iar aventurile sale ieșite din comun, petrecute la începutul secolului trecut, se vor mai învârti în jurul unui carnet dispărut, al unui desen extrem de familiar și-al magiei filmelor mute. Georges Méliès, celebru pentru filmul Le voyage dans la lune, din 1902, apare și el în destinul lui Hugo.

7. Continuăm lista cu un alt film cu DiCaprio în rol principal, și anume Inception. Actorul îl joacă pe Dom Cobb, cel mai bun hoț în domeniul periculoasei arte a extracției, adică al furtului de informații și secrete prețioase din subconștientul oamenilor în timp ce aceștia visează, când mintea lor este cel mai vulnerabilă. Rara abilitate a lui Cobb i-a conferit un statut de profesionist extrem de căutat, de o valoare inestimabilă în complicata lume a spionajului tehnologic, dar l-a făcut în același timp să piardă tot ceea ce era mai important pentru el și l-a transformat într-un fugar internațional. Acum i se oferă o șansă să recapete tot ceea ce a pierdut: o ultimă misiune i-ar putea reda viața de dinainte dacă reușește un lucru imposibil, opusul extracției de informații: implantarea lor în mintea cuiva. Însă un inamic periculos urmărește fiecare mișcare a lui Cobb și a echipei sale, în scopul de a-i împiedica să-și ducă la îndeplinire misiunea. Iar Cobb este singurul care ar fi putut anticipa acest lucru.

8. De pe această listă nu poate lipsi însă cel mai de succes film din istorie, Avatar. Filmul este situat 200 de ani în viitor și îl are în centru pe Jake Sully, un veteran de război paralizat careeste adus împreună cu alți pământeni pe planeta Pandora. Aceasta este locuită de o rasă umanoidă, Na'vi, o veche civilizație deloc încântată de oaspeți. Jake și semenii săi trebuie să lupte pentru a-și găsi locul pe luxurianta Pandora și între timp tânărul se îndrăgostește de Neytiri, o localnică. Avatar este primul lungmetraj pentru marele ecran al lui James Cameron, după cel mai profitabil film din toate timpurile, Titanic. Planeta Pandora a fost capturată atât de realistic pentru o planetă ficțională încât milioane de oameni au ales să revadă filmul la doar câteva zile după lansare doar pentru a mai arunca o privire mai atentă asupra capodoperei cinematografice create de James Cameron. Această dorință a oamenilor de a revedea filmul l-a dus pe culmile succesului, avatar fiind acum cel mai de succes film din toate timpurile în ceea ce privește box-office-ul.

9. "...Si pe toate sa le adune un inel, si altul nime, Sa le ferece pe toate, astfel sa le stapaneasca, Unde-s Umbrele, in Tinutul Mordor, in intunecime."


Aceste cuvinte au sălășluit în visele a milioane de cititori ai romanelor lui J.R.R Tolkien, iar în 2001 acestea au putut fi auzite și în prima ecranizare a seriei Stăpânul Inelelor, Frăția Inelului. Legenda scrisã de Tolkien a prins în sfârsit viață sub forma unui film de lung-metraj, un proiect care a avut în spate una dintre cele mai colosale desfãșurãri de forțe care a produs vreodatã un film. Miturile, peisajele și creaturile pe care Tolkien le-a creat sunt atât de formidabile încât tehnologiei cinematografice i-au trebuit mai mult de patru decenii sã atingã nivelul necesar de sofisticare pentru a le da viațã. Un asemenea proiect vast avea nevoie de un adevãrat vizionar pentru a-l duce la capãt. Acest vizionar este Peter Jackson, care s-a angajat la o acțiune fãrã precedent pentru a realiza trei filme simultan în scopul de a reda în întregime epopeea ambițioasã a lui Tolkien.

10. Nu putem totuși să încheiem lista fără să-l menționăm pe deja legendarul John Wick. Filmele din seria cu reputatul Keanu Reeves în rolul asasinului neînfricat nu au surprins doar prin scenariu, personaje, libertățile luate sau prin coloana sonoră de top, ci și prin modul în care camera îmbină imaginile și culorile cu scenele pline de acțiune. Sunt celebre deja scenele în care John Wick merge printr-un club și ucide mercenari fără oprire, și îți va fi cel mai probabil imposibil să ții numărătoarea cadavrelor lăsăte în urmă de acesta deoarece culorile vibrante și cadrele pline de acțiune îți vor capta automat atenția. Al treilea film din această serie urmează să apară pe 17 mai 2019.



Noi sperăm că v-am captat atenția cel puțin asupra unui titlu dintre acestea, și că până data viitoare vă veți delecta privirile cu una dintre aceste capodopere cinematografice! Vizionare plăcută!

9 views

Comments


bottom of page