top of page
  • Writer's pictureOra de Cinema

Top 10: Filme care îți arată că modul tău de gândire nu e atât de rău pe cât crezi

Da, da. Titlu lung, numai bun să-ți se încurce limba în gură. Lăsând deoparte gluma, filmele despre care vorbim astăzi reprezintă o categorie aparte de filme, mai exact ceea ce rezultă atunci când combini genul psihologic cu thriller-ul. Vom trece, așadar prin 10 filme ce surprind profilul psihologic al unor personaje care trec prin niște experiențe nerecomandate celor slabi de înger.


1. Primul film despre care vorbim, Mr. Nobody, are în centru un bărbat de 118 ani autointitulat Nemo Nobody, ultimul om muritor de pe Pământ. Cum ceasul morții sale se apropie, viața sa devine subiect de reality-show pentru populația nemuritoare a lumii. Un psihiatru îl ajută pe Mr. Nobody să-și recapete amintirile prin intermediul hipnozei, dar în mintea protagonistului nostru apare confuzia, el neștiind care dintre amintiri sunt veridice și care nu. În rolul principal, Jared Leto.

2. Următorul film, The Others, o are pe Nicole Kidman în rolul unei mame cu doi copii fotosensibili, deci care sunt afectați de contacul cu lumina. Din această cauză cei trei sunt nevoiți să locuiască într-o casă întunecată a familiei. Da, scenariul perfect pentru un film care să îți lase fiori reci pe șira spinării: o femei care este nevoită să-și țină copiii cu probleme izolați într-o casă veche care mai e și bântuită. filmul lui Alejandro Amenabar a primit mai multe premii, precum Premiul Saturn pentru cel mai bun film de groază sau Premiul Goya.

3. În continuare avem alt titlu cu Jared Leto în rol principal, Requiem for a Dream. Acesta și alți 3 actori desăvârșiți, Ellen Burstyn, Jennifer Connely și Marlon Wayans intră în pielea a 4 consumatori de droguri din Coney Island pentru a surprinde efectele pe care aceste „chei către fericire” le au asupra minții umane. Protagoniștii noștri se afundă într-o lume aparent idilică, asta până dependența le distruge iluzia lumii roz în care trăiau. Ellen Burstyn s-a ales și cu o nominalizare la Oscar pentru performanța actoricească din această peliculă.

4. Continuăm cu Zbor de fluture (în titlu original The Butterfly Effect), un film cu Ashton Kutcher și Amy Smart în rolurile principale. Accentul cade însă pe primul dintre aceștia, care îl impersonează pe Evan Treborn, un bărbat ce suferă de pierderi de memorie mai toată viața sa. Faptul că Evan are aceste pierderi îl face să nu-și aducă aminte lucruri mărunte pe care le-a făcut, dar care au avut un impact destul de mare asupra vieții sale, intervenind aici „efectul fluturelui”. El caută o cale să repară efectele acțiunilor pe care le-a pierdut din memorie cu ajutorul unui jurnal.

5. Pentru al 5-lea film din acest top am ales un titlu care a primit 5 Oscaruri, și anume Tăcerea mieilor (în titlu original Silence of the Lambs). Filmul lui Jonathan Demme îl are în rol principal pe Jodie Foster, care intră în pielea unui tânăr agent FBI pus în fața unei alegeri dificile. Acesta se vede nevoit să facă echipă cu un ucigaș în serie canibal interpretat de Sir Anthony Hopkins pentru a putea captura un alt criminal cu mod asemănător de operare.

6. Mamă! Chiar acesta este titlul următorului film, un thriller psihologic de Darren Aronofosky din 2017. Acesta are în prim-plan un cuplu cu o căsnicie aparent perfectă, dar care este tulburată de sosirea unor vizitatori neașteptați, un cuplu misterios. Filmul se remarcă prin faptul că are 4 interpretări diferite, lucru ce i-ar putea pune în dificultate pe unii, dar și prin distribuția legendară compusă din Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris și Michelle Pfeiffer.

7. Și următorul film este tot o creație a regizorului Darren Aronofosky, cu superbele Natalie Portman și Mila Kunis în rolurile principale. Acestea impersonează două dansatoare, prima dintre ele fiind cea care trebuie să se lupte cu simptomele unei nebunii după ce câștigă rolul principal într-o imortalizare a „Lacului lebedelor” lui Ceaikovski. Lebăda neagră (în titlu original Black Swan) i-a adus lui Natalie Portman premiul Oscar pentru „cea mai bună actriță în rol principal” în 2011, filmul fiind nominalizat și la categoria „Cel mai bun film”.

8. Continuăm cu Stoker, titlu din 2013 ce are în centru o tânără numită India Stoker. Aceasta își perde tatăl în ziua când ea împlinește 18 ani, iar această întâmplare declanșează sentimente nebănuite în ea. Fata se îndrăgostește de unchiul ei care apare de nicăieri după moartea fratelui său, dar ea nu bănuiește că acesta are intenții neortodoxe pentru ea și mama sa, o femeie cu probleme mintale jucată de Nicole Kidman.

9. Ne apropiem de finalul acestui top, iar penultima poziție este deținută de Amețeala (în titlu original Vertigo), un titlu de Alfred Hitchcock din 1958 și cu James Stewart și Kim Novak în rolurile principale. Stewart interpretează un fost detectiv care trebuie să se înfrunte cu demonii săi, dar și cu iubirea pe care o dezvoltă pentru o femeie răpitor de frumoasă. Revista Sight & Sound a numit Vertigo „cel mai bun film al tuturor timpurilor” în anul 2012.

10. Am ajuns la titlu final, și am lăsat, nu e așa, ce e mai bun la urmă. În Shutter Island, Leonardo Dicaprio îl interpretează pe șeriful Teddy Daniels, care a fost trimis pe Insula Shutter pentru a investiga dispariția unui deținut periculos. Situația ia o turnură neașteptată însă, o mulțime de alți deținuți evadând în timp ce un uragan lovește insula. În haosul creat, șeriful ajunge să își pună la îndoială propria sănătate mintală.


Sperăm că cel puțin unul din aceste titluri v-a trezit interesul pentru niște tipare psihologice aparte, iar că până data viitoare să îl vizionați cu băgare de seamă. Vizionare plăcută!

102 views

Comments


bottom of page