top of page
Writer's pictureOra de Cinema

Cele mai întâlnite clișee în cinematografia zilelor noastre

Cu toții iubim fimelele, serialele, nu e așa? Dar nu vi s-a întâmplat, din când în când, să simțiți că ați mai văzut deja fimul sau serialul pe care îl urmăriți, chiar dacă abia a apărut? Vorbim astăzi despre unele dintre cele mai întâlnite clișee din cinematografie, adică tipare pe care producătorii de filme le urmează atunci când aduc la viață filmele și serialele pregătite pentru noi.


1. Gloanțele și masa „din titan”

Cine nu iubește un film bun de acțiune? Curse de mașini, bătăi, spargeri de bănci... când le ai pe acestea, ai cu siguranță un film de acțiune. Dar de multe ori, filmele de acțiune presupun și împușcături. Multe împușcături. Iar când două tabere încep să se dueleze în împușcături, cu siguranță se vor ascunde după o suprafață din decor, cum ar fi o masă răsturnată.


Clișeul constă aici în faptul că mesele nu sunt cea mai bună idee dacă ai vrea să te ascunzi de împușcături în viața reală, cele mai multe dintre ele nefiind atât de rezistente ca să oprească gloanțele. În filme însă, mesele ar face bine să se teme: cu siguranță vor deveni scuturi pentru oameni care se împușcă.


2. Frumoasa din lumea frumoșilor

„Frumusețea stă în ochii privitorului” ar spune un citat celebru. Atunci când căutăm persoana „frumoasă” într-o producție cinematografică însă, treaba ar trebui să ne fie puțin mai dificilă, întrucât se presupune că actorii sunt cei mai frumoși și mai talentați oameni, de aceea au și ajuns pe marele ecran.


Ei bine, mai tot timpul, „cea mai frumoasă dintre frumoși” este fata aceea care are de 3 ori mai mult machiaj pe față decât cei din jur și este introdusă de obicei printr-o scenă de tip slow-motion, cu multe, multe close-ups de cameră.


3. De ce mă minți? De ce mă minți?

Nu știu cât de mulți dintre noi am putea spune în zilele noastre că avem cel puțin un prieten „la cataramă”, pe care să ne putem baza în orice situație. Un lucru e sigur însă, când e vorba de TV sau cinema, aceste tipuri de prietenii sunt mult mai des promovate decât în viața reală.


Problema apare atunci când apar însă secretele între acești „camarazi”. Doamne-ferește să îndrăznească vreun personaj să-i omită a-i spune prietenului său un lucru, că totul se transformă instantaneu într-un producție dramatică, indiferent dacă înainte era film de acțiune, aventură sau orice altceva. Morala poveștii? Nu cumva să ascunzi ceva cuiva, căci e posibil ca acea persoană să se transforme din cel mai bun prieten în cel mai aprig dușman.


4. Viitorul este trecut

Câți dintre noi nu ne-am dorit, măcar o dată, să călătorim în timp, fie în trecut sau în viitor? Această dorință a noastră este, oarecum întărită de filmele și serialele pe care le urmărim, călătoria în timp fiind deja o constantă mai ales pentru producătorii de seriale.


Indiferent de tonul unui serial, fie el de groază, serios, sau mai light-hearted, mai toate serialele din zilele noastre abordează la un moment dat tema călătoriei în timp. Mersul înapoi în trecut pentru a vedea cum s-ar fi întâmplat diferit unele lucruri sau călătoria către viitor pentru a vedea ce va urma sunt cele mai frecevnt întâlnite idei pentru episoade „aparte”, indiferent de show-ul despre care vorbim.


Pasionații de această temă a călătoriei în timp ar putea găsi interesant serialul DC's Legends of Tomorrow, în acest serial ideea de „zburdat prin linii temporale” nemaifiind doar un clișeu, ci chiar premisa serialului, o echipă de oameni cu abilități deosebite fiind adunați pentru a rezolva diferite anomalii temporale.


5. Clase sociale? Ce sunt alea?

Vorbim, de asemenea, și despre un clișeu din sfera romanticului, cel care în fata sau băiatul sărac se îndrăgostește nebunește de băiatul sau fata dintr-o clasă cu mult superioară.


În viața reală, acest lucru poate părea imposibil. Ce șanse să aibă unul sărac cu cineva care i-ar putea cumpăra întreg cartierul? Lucruile se schimbă în seriale, mai ales în cel de tipul telenovelelor, unde protagoniștii, aparținători ai unor clase sociale total opuse, vor ajunge împreună la sfârșit mai mult ca sigur.


6. Șapca magică

Și în încheiere avem un clișeu tot mai des întâlnit în unul din genurile de filme ce dețin o cotă de piață considerabilă în zilele noastre, mai exact filmele cu supereroi. Este vorba de celebrele „deghizări” pe care aceștia le adoptă pentru a se „camufla” în mulțime.


O pereche de ochelari, un hanorac, o șapcă, de preferabil toate de culoare închisă... rețeta perfectă dacă vrei să treci neobservat în lumea supereroilor.


Ce alte clișee ați mai întâlnit voi în serialele și filmele văzute? V-ați săturat ca filmele să se tot repete? Noi vă lăsăm timp să vă gândiți la un răspuns, iar până data viitoare, indiferent la ce vă uitați, noi vă urmărim „Vizionare plăcută”!

6 views

Comments


bottom of page