top of page
  • Writer's pictureOra de Cinema

Despre comunicare în spațiul cinematografic, sau cum mai află oamenii ce urmează să mai apară

Vremurile acelea în care oamenii mergeau până la cinematograf și se hotărau abia acolo ce film urmau să vizioneze sunt de mult apuse. Astăzi, cu toții știm de dinainte ce vrem să vedem, acest lucru datorându-se în principal comunicării și promovării eficiente la care recurg casele de producții, actorii, ori chiar cinematografele. Astăzi vom vorbi puțin despre variile moduri în care este realizată promovarea producțiilor cinematografice în era rezervărilor online și a accesului nelimitat la informație.


Înainte să intrăm în detaliu asupra acestor căi de comunicare, nu putem să nu le menționăm pe cele mai vechi dintre ele, care au rămas la fel de relevante și în prezent. Este vorba despre promovarea în cadrul cinematografului, prin intermediul trailerelor, rubrica „În curând”, sau alte materiale promoționale ce indică faptul că filmul respectiv va apărea în curând.


În ceea ce privește trailerele, cu toții ar trebui să știm deja că acestea sunt montaje ale unor momente din filmul propus, scopul acestora fiind de a le da o idee cinefililor despre premiza filmului, dar și detalii despre momentul în care pelicula în cauză va fi lansată.


Rubrica „În curând” este încărcată cu mai mult mister, aici fiind afișate doar posterele producțiilor ce urmează să fie lansate. Alte materiale promoțiale precum „standee-urile” (modele din carton ale personajelor din filme în mărime naturală) au un scop asemănător, cel de a pune în prim-plan doar câteva detalii esențiale cu privire la filmul respectiv, precum personajele-cheie, distribuția, data lansării, ori chiar o locație/un cadru din film (unele postere includ și astfel de locații pe lângă personaje).

Exemple de rubrică „În curând” (stânga) și standee (dreapta)

Că tot am vorbit despre materiale promoționale, ar fi cazul să vedem de care alte materiale se mai folosesc casele de producții pentru a-și promova noile produse. Vorbim aici despre reclame în ziare, la radio, pe TV (așa numitele „TV spots”, mini-trailere de 30 de secunde care promovează o anumită temă recurentă în film), dar mai ales pe Internet.

Reclamă în ziar pentru „Războiul stelelor” (1977)

Cum trăim în era Internetului, e și normal ca acesta să-și aducă un aport uriaș în captarea unui public cât mai larg. Asistăm astăzi la desfășuarea unor adevărate „ritualuri” de promovare pe Internet, fiecare studio/casă de producție care se respectă urmărind un astfel de „ritual”. Desigur, aceaștia creează diferite campanii, tombole ori chiar site-uri proprii ale unor filme, dar cum cheia succesului în cinematografie e audiovizualul, tot trailerele și posterele sunt cele mai importante părți ale promovării pe Internet. A ajuns deja o tradiție ca studiourile să organizeze adevărate evenimente legate de lansarea unui nou poster ori a unui trailer pentru peliculele ce urmează să apară, iar Internetul este locul ideal pentru a face asta într-o perioadă când mai toti oamenii de pe Pământ au acces la acesta.


În continuare, vom vorbi despre cum decurge, mai exact, o campanie de promovare în timpurile rețelelor de socializare și al ziarelor online, de la început până la lansarea propriu-zisă a filmului promovat.


Mai întâi de toate, o casă de producție trebuie să anunțe în mod oficial că pelicula X este în lucru ori că urmează să apară la data Y. Acest anunț poate fi făcut în diferite moduri în zilele noastre. Producătorii filmului, conducerea casei de producție ori chiar actorii implicați în film sunt de obicei cei care lansează aceste anunțuri în cadrul unor conferințe de presă special organizate, interviuri, emisiuni TV sau atunci când participă la evenimente de profil (de exemplu New York Comic-Con, San Diego Comic-Con, Gala premiilor Oscar, Cannes ș.a.m.d). În mare parte, aceste anunțuri ajung și pe Internet odată ce sunt oficializate sau pot fi chiar redate în direct pe diferite platforme sociale pentru a genera mai mult entuazism în rândul fanilor.


Evenimente precum San Diego Comic-Con nu se mai limitează doar la iubitorii de benzi desenate, în cadrul acestuia fiind lansate diferite anunțuri de către producători, precum cei ai serialului The Walking Dead (foto)

Odată ce anunțul este lansat, producătorii vor da informații și despre următorul moment în care vor da mai mule detalii asupra noii producții. Noi vom sări însă peste această etapă și vom trece direct la momentul „ritualic” din promovarea unui film, cel al lansării posterelor și trailerelor. Mai toate filmele din zilele noastre au cel puțin două trailere (unul mai scurt, numit „teaser” și unul mai lung, trailerul în sine) și două postere. acestea sunt lansate pe etape, teaserul și primul poster fiind lansate cu aproximativ 5-6 luni înaintea apariției filmului, iar trailerul și cel de-al doilea poster apărând cu o lună sau două înaintea lansării.

Birou inspirat din Războiul stelelor

Filmele care nu au o comunitate extinsă de fani în spate se opresc la aceste două etape în ceea ce privește promovarea de obicei, dar producțiile cu baze lărgite de fani fac mult mai mult pentru a crește entuziasmul fanilor. Casele de producții mari lansează felurite materiale promoționale legate de filmele lor de succes, incluzând aici de la îmbrăcăminte și jucării până la rechizite ori chiar mobilier licențiat după personajele ori întâmplările din filmele respective.


De asemenea, mai sunt organizate și diferite turnee promoționale, în care actorii din rolurile principale, dar și producătorii peliculei merg în jurul lumii și interacționează cu fanii, făcând în același timp reclamă peliculei. Mai mult, spoturile TV nu mai sunt astăzi doar „spoturi TV”, ele fiind lansate în număr mare pe Internet în zilele premergătoare lansării filmului, ilustrând astfel diferitele teme ale acestuia.


Actorii Avengers: Endgame au interacționat cu toți fanii pe care i-au întâlnit în turneul mondial de promovare a filmului: Anthony Mackie (stânga sus), Brie Larson (dreapta sus), Chris Evans (stânga jos), Robert Downey Jr, Tom Holland, Mark Ruffalo și frații Russo (dreapta jos)

Revenim așadar pe final la ideea că omul nu se mai limitează astăzi la a merge în cinematografe pentru a ști ce dorește să vadă, fiecare dintre noi având astăzi acces nelimitat la informație. Fanii entuziaști vor ști ce urmează să apară chiar și cu 7 ani înainte, iar „moviegoer-ul” de rând poate afla ce mai e nou cu ajutorul campaniilor gigant de marketing realizate de casele de producție în spațiul mediatic.


Nu ezitați deci să vă abonați la paginile sociale ale caselor de producție pentru a rămâne la curent cu lumea cinematografică. Până data viitoare, orice ați urmări, noi vă urăm „Vizionare plăcută!”


Comments


bottom of page